Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară

Apasă aici pentru detalii

Ediţia a 25-a a Festivalului Internaţional Lucian Blaga


Lucian Blaga 120Societatea Culturală Lucian Blaga Cluj, în parteneriat tradiţional cu Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, organizează cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga în zilele de 7 şi 8 mai 2015. Această ediţie este dedicată împlinirii a 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, cel despre care Constantin Noica spunea: „Secolul al 19-lea este al lui Eminescu. Ni se pare potrivit să spunem că secolul 20 va fi socotit al lui Blaga […]. Nu cunoaştem, nici dincolo de graniţele culturii româneşti, un creator modern care să fie deopotrivă mare în trei ramuri de creaţie: poezie, dramă, filosofie.” Ediţiile succesive ale Festivalului, dar şi bogata exegeză pe care au provocat-o în ţară şi peste hotare (peste 10 mii de pagini de comentarii asupra operei sale literare şi filosofice, reunite în peste 20 de volume editate sub egida Societăţii) demonstrează valabilitatea caratelor sale şi în secolul al 21-lea. Cum observa Petru Poantă altădată: „De fiecare dată, la Festivalul Internaţional Lucian Blaga de la Cluj, totul s-a petrecut sub semnul consistentului. În orice caz, probabil cu excepţia lui Eminescu, nici un alt scriitor român nu s-a bucurat de o asemenea imagine în posteritate. Nu este vorba, însă, de inventarea pioasă a mitului Lucian Blaga, ci de un act de valorizare a celei mai complexe creaţii din cultura românească.”

Ediţia din acest an stă şi sub semnul Anului Internaţional al Luminii. La Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor se află în lucru o antologie cu titlul Lumina din cuvinte, antologie în care prima secţiune, consistentă, e dedicată lui Blaga. Semnează nume precum Ion Pop, Corin Braga, Mircea Muthu, Tudor Cătineanu, Vasile Muscă, Michael S. Jones, Ilie Rad, Ion Brad, Andrei Moldovan. Cea de-a doua secţiune antologhează eseuri, proză, versuri pe tema generoasă şi larg cuprinzătoare a luminii.

Programul, pe scurt, este următorul: joi, 7 mai, la sediul Filialei Cluj a USR, va avea loc o conferinţă (susţinută de Vasile Muscă) şi un simpozion-dezbatere cu participanţi din toată ţara. Vor avea loc şi lansări de carte şi va fi vernisat Salonul de primăvară al scriitorilor, dedicat, ca în fiecare an, lui Blaga. Expoziţia va fi deschisă la de curând inaugurata Galerie de artă a revistei Steaua.

Vineri, 8 mai, la sediul Bibliotecii Judeţene Cluj, va avea loc un recital de poezie: Rondul de mai al poeţilor. Tot acolo va fi şi recitalul elevilor câştigători ai Concursului de poezie şi mini-eseu Lumina a crescut enorm la Cluj... (secvenţă dintr-o scrisoare a lui Blaga).

Programul detaliat va fi postat în timp util.


Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară